Doen wij het niet, dan zijn het wel de vogels, de wespen, de regen of de wind die ze van de boom af laten vallen.
Maar voordat alles in de pan zit .....
..... moet er nog wel wat gebeuren!
De potten zijn wel schoon, maar gaan voordat de jam er in gaat toch nogmaals in de soda en daarna een afwassopje. De jam moet nu eenmaal iets langer worden bewaard, dan moeten de potten bacterievrij en schoon zijn.
De pruimen worden gewassen en van de pit ontdaan, gewogen, het sap van een citroen in de pan (ja, ik weet het, in de soeppan, maar het is de grootste die ik heb), de pruimen er bij, geleisuiker erbij en dan roeren, roeren, en nog eens ... roeren!
Met 21 potten jam als eindresultaat!
En morgen komt daar nog eens dezelfde hoeveelheid bij heb ik al uitgerekend aan de pruimen die nog in het kratje liggen.
Het kost wel een paar uurtjes, maar dan heb je ook wat!
Volgend jaar wordt het weer niets met de pruimenboom, want dat gaat om en om. Het ene jaar moet je met een vergrootglas de pruimen zoeken, het andere jaar heb je een oogst zoals nu.
Recept pruimenjam:
- 1000 gram schoongemaakte (ontpitte) pruimen
- 800 gram geleisuiker
- sap van 1 citroen
Doe de geleisuiker er in etappes bij, tussen door steeds goed roeren totdat alle suiker is opgenomen voordat je er weer suiker bij doet.
Wanneer het mengsel gaat borrelen kook je het 4 minuten onder voortdurend roeren. Zet je warmtebron iets lager, het kookt snel over, maar zorg er voor dat het wel blijft koken.
Giet het mensel door een groentezeef om de ongeregeldheden er uit te zeven.
Giet het in potten. Vul de pot tot net op de rand van de pot (dus eigenlijk overvol), doe de deksel er op en draai stevig aan. Zet de pot op zijn kop, ik doe dat meestal een half uur. De potten kunnen een ploppend geluid maken, niets aan de hand!
Zet de pot weer rechtop en voorzie van een stickertje met datum.
EET SMAKELIJK!
Ziet er heerlijk uit Yvon! Het water loopt me in de mond. Een groot werk maar je hebt voorlopig heerlijke jam.
BeantwoordenVerwijderenEen lekkere voorraad!
BeantwoordenVerwijderen