zondag 22 augustus 2010

SAIL 2010 - Onderweg bij SAIL

Naast de twee tallships waar ik echt uitgebreid op ben geweest (de Kruzenshtern en Amerigo Vespucci), zijn er ook twee kleinere boten die ik heb bezocht en is er onderweg veel leuks te zien,  waarvan ik een selectie heb gemaakt.

Stad Amsterdam is een schip van 76 meter lang en is gebouwd in 2000 op initiatief van de gemeente Amsterdam en Randstad om jongeren mogelijkheden te geven voor een opleiding en het opdoen van werkervaring.
Stad Amsterdam heeft een geweldig boegbeeld!De Mir (Russisch voor Vrede) is een lang wit schip waar ik zo vanaf de buitenkant gezien niet direct aan boord wilde gaan, ik was er niet zo erg van onder de indurk. Maar wel van de weerspiegeling in de langwerpige ramen van een gebouw aan de Veemkade waar het ligt afgemeerd!


Ook de weerspiegeling van het water in de achtersteven was prachtig!Normaal gesproken is de Jan Schaeferbrug naar beneden zodat verkeer van de Veemkade kan oversteken naar Java/eiland. Nu stond de brug permanent open. Met de bouw van de brug is rekening gehouden met het SAIL evenement iedere 5 jaar en zijn de wegdelen zelfs helemaal verwijderd zodat schepen heen en weer kunnen varen. Het eerste stuk van de brug was wel opengesteld en fungeert als een soort loopbrug, waardoor je prachtig zicht had richting beide kanten van de IJhaven .....


..... op het reuzenrad .....

..... en op de Amerigo Vespucci aan de overkant van de IJhaven, het andere tallship waar ik graag aan boord wilde gaan.


Weer terug op de Veemkade lag daar de Dhow Theyab met een "heuse sjeik" aan boord ..... ja ja! En hoewel hordes dames met hem op de foto wilden, vind ik zijn boot een stuk mooier dan hij is! En gewoon wat leuke en mooie dingen onderweg.En tot slot van vandaag, "piratenschip" De Götheborg. Van oorsprong een Oost-Indiëvaarder die in 1745 zonk. In 1985 vonden onderzoekers de restanten van het scheepswrak en werd besloten het schip na te maken. Deze replica, die tegenwoordig door de Zweedse marine wordt gebruikt voor onderzoek en trainingen, werd in 2003 te water gelaten en is voor SAIL omgebouwd tot piratenschip.


Met "echte" piraten in de mast.


Ik vind het prachtig om te zien, maar ook
ontzettend knap als je hier nog wijs uit wordt!

 Genoeg voor vandaag, morgen volgt het laatste deel van SAIL met de Amerigo Vespucci.
   

3 opmerkingen: