vrijdag 22 juli 2011

Pruimen, pruimen, en nog eens ..... pruimen!

Het is weer jam-tijd, in dit geval pruimenjam.


Drie weken eerder dan vorig jaar, een ware pruimenregen!
Verbazingwekkend, want vorig jaar een flinke pruimenoogst, dan betekent dat een jaar later nauwelijks pruimen. Maar dit lijkt toch niet op "nauwelijks pruimen" .....?


Uit de twee zakken pruimen haalde ik 3,5 kg schoongemaakte pruimen, met bovenstaande 15 potten jam (12 grote en 3 kleinere) tot gevolg.
De grote bouwemmer zat er vandaag niet meer in, maar de voorbereidende werkzaamheden heb ik wel vast gedaan; alle potten zijn goed gewassen en alles staat klaar voor de volgende jam-dag, de pruimen gescheiden in rijper en minder rijp.

Voor wie het vorig jaar heeft gemist, hier nogmaals ....

Recept pruimenjam:
  • 1000 gram schoongemaakte (= ontpitte) pruimen
  • 800 gram geleisuiker
  • sap van 1 citroen
Was de pruimen en ontpit ze. Doe in een grote pan het sap van een citroen en de pruimen.
Doe de geleisuiker er in etappes bij, tussen door steeds goed roeren totdat alle suiker is opgenomen voordat je er weer suiker bij doet.
Wanneer het mengsel gaat borrelen kook je het 4 minuten onder voortdurend roeren. Zet je warmtebron iets lager, het kookt snel over, maar zorg er voor dat het wel blijft koken.
Giet het mensel door een groentezeef om de ongeregeldheden er uit te zeven.
Giet het in potten. Vul de pot tot net op de rand van de pot (dus eigenlijk overvol), doe de deksel er op en draai stevig aan. Zet de pot op zijn kop, ik doe dat meestal een half uur. De potten kunnen een ploppend geluid maken, niets aan de hand!
Zet de pot weer rechtop en voorzie van een stickertje met datum.

EET SMAKELIJK!

3 opmerkingen:

  1. I admire your energy to make jam... I used to make jam/jelly but have not done so in YEARS now... I still enjoy home-made better than store though. Nice images to show your many jars of plum jelly!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nou zeg.....dat is een oogst waar je U tegen kan zeggen!!

    Het is ''even'' werk en bij mij in de keuken meestal 'n plakboel.....maar...dan heb je ook wat.

    En deze potten met vast heerlijke pruimenjam geven een mooie voorraad op de kelderplank.

    ....en ik denk dat jij intussen al weer in de pruttelende massa staat te roeren.

    Fijn weekend!!
    Lieve groeten,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je kan nog lang nagenieten van je oogst en arbeid! Oogt mooi!

    BeantwoordenVerwijderen